RFZO uveo zaštitnike prava osiguranika

Bez autora
Jun 06 2013

Sve zdravstvene ustanove u Srbiji imaće do kraja godine zaštitnika prava osiguranika, čiji će zadatak biti da građanima pomogne u ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja, na potpuniji način i uz veću kontrolu nego dosad.Fond je doneo Pravilnik o zaštiti prava osiguranika kojim će prvi put biti bliže uređen, ali i kontrolisan način i postupak zaštite neprikosnovenih i zakonom zagarantovanih prava osiguranika. Zaštitnici pacijenta su dosad najčešće bili zaštitnici prava direktora i zdravstvenih ustanova, a ne pacijenata.

RFZO uveo zaštitnike prava osiguranikaSve zdravstvene ustanove u Srbiji imaće do kraja godine zaštitnika prava osiguranika, čiji će zadatak biti da građanima pomogne u ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja, na potpuniji način i uz veću kontrolu nego dosad, najavio je danas direktor RFZO Momčilo Babić.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Fond doneo Pravilnik o zaštiti prava osiguranika kojim će prvi put biti bliže uređen, ali i kontrolisan način i postupak zaštite neprikosnovenih i zakonom zagarantovanih prava osiguranika.

"Zaštitnici pacijenta su dosad najčešće bili zaštitnici prava direktora i zdravstvenih ustanova, a ne pacijenata", rekao je Babić i dodao da nadležni u RFZO od uvođenja ove nove institucije očekuju veliki pomak u zaštiti osiguranika.

Prema njegovim rečima, zaštitnik prava osiguranika će biti "osoba iz reda zaposlenih u zdravstvenoj ustanovi koja je spremna da se beskompromisno bori za prava osiguranika i njihovo ostvarivanje u skladu sa mogućnostima i plansko-programskim dokumentima fonda".

"Raspisaćemo konkurs u zdravstvenim ustanovama, a pravo da učestvuju imaće svi koji pokažu želju, volju i znanje za taj posao, ali će morati i da polože test provere znanja", rekao je direktor RFZO.

Ističući da će sve zdravstvene ustanove na primarnom nivou imati zaštitnika prava osiguranika na 500 do 700 zaposlenih, na sekundarnom i tercijarnom nivou na 300 do 500 postelja, Babić je objasnio da će zaštitnik biti na platnom spisku RFZO, a ne zdravstvene ustanove. Cilj je da u radu bude nezavistan od direktora i zaštićen od svake vrste progona, ali da će njegov rad biti podložan stalnoj kontroli fonda.

"Švajcarci dobro kažu da je poverenje dobro, ali je kontrola mnogo bolja i naš rad će biti zasnovan na toj premisi", rekao je Babić i dodao da u našem zdravstvenom sistemu fali mnogo toga, ali pre svega više kontrole.

On je precizirao da će zaštitnik prava osigurnika biti obavezan da obaveštava sektor za kontrolu RFZO o svim nepravilnostima u radu zdravstvenih ustanova i pruža osiguranicima savete u vezi sa zaštitom prava, uz obezbeđenje stručne i tehničke pomoći.

Govoreći o najavljenom ograničenju sredstava kojima raspolaže RFZO, Babić je istakao da, uprkos tome, plate zdravstvenih radnika neće biti smanjene i biće isplaćivane redovno.

Neće biti ni tehnoloških viškova u zdravstvu, rekao je on i dodao da bi eventualni viškovi mogli da budu proglašeni jedino u administraciji.

Uprkos najavljenim restrikcijama, RFZO planira i uvođenje brojnih novina, među kojima je i reafirmisanje "drugog mišljenja", što znači da će pacijent kome je "izrečena neka ružna dijagnoza" imati pravo da čuje mišljenje još jednog ili dva stručnjaka.

"Fond će uskoro za određene bolesti zagarantovati to pravo svim osigurnicima, jer smatramo da je traženje drugog mišljenja potpuno legitimno", rekao je dr Babić, ističući da nadležni u fondu imaju nameru da stalno unapređuju sistem.

On je izjavio da će Fond tražiti "da sve što se događa u sferi javnih nabavki mora da se nađe na sajtu zdravstvene ustanove", a radi veće javnosti u radu insistiraće i na dnevnom ažuriranju njihovih sajtova.

"Naše filijale će da obuče zaposlene u zdravstvenim ustanovama kako da dnevno ažuriraju sajtove", rekao je Babić i dodao da je upravo u toku izrada softvera za liste čekanja, a radi se i na unosu svih ostalih podataka, uključujući i kompletne finansijske izveštaje rada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik